A faapríték jellemzői
Technikai adatok
Ajánlatkérés
Nyomtatás
Küldés e-mailben
Emlékeztetőbe
Faapritek.jpg, Apríték
Apríték
A faapríték jellemzői
Apritek_2.jpg, 9. ábra. Homogén energetikai apríték (50 mm)
9. ábra. Homogén energetikai apríték (50 mm)
A faapríték jellemzői
Termékleírás

 

Tüzelési szempontból a faapríték legfontosabb jellemzői:
·         Nedvességtartalom, illetve fűtőérték
Bármennyire is hihetetlen, a fa fűtőértéke minimális mértékben (4-5%-on belül) függ a fafajtól, függ viszont, a nedvességtartalomtól (1. táblázat).
U % (bruttó nedv. tart)
Ha (MJ/kg)
10
14,75
20
13,28
30
10,9
40
9,01
50
7.11
A fa tényleges nedvességtartalma és fűtőértéke. Mind a két jellemzőnél zavaró, hogy a köztudatban másként mért értékek is forgalomban vannak. A faiparban használják az ún. nettó nedvességtartalmat, amely a nedvességtartalomnak a szárazanyagra vonatkoztatott arányát adja meg (ezért elérheti, sőt meg is haladhatja a 1OO%-ot). A fűtőérték esetében felhasználói oldalon mindig a fent megadott ún. alsó fűtőértékkel kell számolni, mert ténylegesen ez az a hő, amit hasznosítani tudunk.
·         A faapríték mérete
A méret és az alkalmazható tüzelőberendezés típusa összefügg. Általános szabály, hogy az egyszerűbb, csigás-alátolás vagy csigás-betolás tüzelőberendezések homogén aprítékot igényelnek, amelyet vagy az aprítógépbe beépített rostával, vagy utólagos rostálással lehet elérni. A mérethez tartozik az egyes méretcsoportok részaránya, és ami a legfontosabb, a túlméretes darabok megjelenésének lehetősége és ezek aránya (9. ábra).
A 80-as években létesített faaprítéktüzelésű rendszereknél -az aprítékban megjelenő idegen anyagokon kívül -a nem egyenletes méretelosztás jelentette a legtöbb problémát, ui. a kisebb energiaigénnyel és egyszerűbb gépekkel előállítható aprítéknál a gép konstrukciójából eredően elkerülhetetlen a hosszabb fadarabok bekerülése.
A megoldás kétféle lehet:
-a kisebb, max. néhány száz KW-os kazánok rostált aprítékot igényelnek;
-a nagyobb kazánoknál a tüzelőanyag behordó- és tüzelőrendszert tették alkalmassá durvább, inhomogén apríték szállítására, ill. eltüzelésére.
·         A hamutartalom és az idegenanyag-tartalom
A tiszta fa hamutartalma 1 % körüli, a kéreggel együtt aprított anyagé már 2-4%. Ezt az arányt csak a faanyaghoz keveredő kő, föld, homok stb. növelheti. Tüzelés szempontjából jól konstruált kazánoknál csak a nagyméretű idegen anyagok (kő, csákány, villa, döglött állat, tuskó, ágdarabok stb.) jelentenek problémát, ezek kiküszöbölése azonban igen nehéz, csak az aprítéktermelés és szállítás kultúrájának fejlődésével lehetséges.
Fontos tudni, hogy a festékkel, műanyagbevonattal, impregnálószerekkel stb. kezelt faanyag már nem a biomassza kategóriába tartozik, az ilyen anyagok aprítékának tüzelése a "közönséges" aprítéktüzeléses kazánokban nem megengedett.
A faaprítéktüzelésben előljáró országokban a tüzelési célú aprítékféleségeket szabványosították. Erre jó példa az osztrák ÖNORM M7133 szabvány, amely az aprítékokat elsősorban méret és nedvességtartalom szerint csoportosítja, de megadja a halmazsűrűség (térfogatsúly) szerinti osztályozást, valamint a hamutartalommal, idegenanyag-tartalommal és a vizsgálatokkal kapcsolatos előírásokat is. A méretosztályok szerinti besorolást a 2. táblázat ismerteti.
Magyarországon ilyen szabvány -bár készítésébe többször belekezdtek -nincs, így nem marad más, mint létesítés előtt gondosan megvizsgálni a lehetséges beszerzési forrásokat, és azoknak megfelelően megválasztani a tüzelőberendezést.
Hazánkban még nem elfogadott, de előbb-utóbb azzá válik, hogy a faapríték árát annak fűtőértéke határozza meg.
A faaprítékfélék kiválasztásáról és tulajdonságairól néhány megjegyzés:
* a kéregtüzelés sokak számára vonzó lehet a kéreg kedvező ára miatt, azonban csak nagy berendezéssel (1 MW felett), a tüzelőanyag pontos ismeretében és a létesítésben jártas szakemberek bevonásával szabad belekezdeni. Ugyanez a tanács vonatkozik specális (pl. furnérapríték) esetére is.
* számos esetben felmerül a faapríték brikettálásának kérdése. Ez több szempontból
értelmetlen, ha van elég apríték, azt aprítékként kell eltüzelni;
 
2. táblázat. A Faaprítékok besorolása ÖNORM M7133 szerint
Össztömeg
100%
Apríték méretosztály
G30
G50
G100
Durva részarány max. 20%
max. kereszt-
metszet (cm2)
max.
hosszúság (cm)
durva rosta névleges lyukátmérő (mm)
3
5
10
Fő részarány 60%-tól 100%-ig
középrosta névleges lyukátmérő (mm)
2,8
5,6
11,2
Finom részarány (a legfinomab
finom rosta névleges lyukátmérő (mm)
1
1
1
 
Faaprítékok besorolása ÖNORM M7133 szerint
* a faapríték-szállító és a felhasználó a jelenlegi szűk piaci keretek miatt eléggé egymásra van utalva, ezért célszerű előnyben részesíteni a hosszabb távú szerződéseket és a stabil partnerkört.
cikk forrása: http://www.undp.hu/oss_hu/tartalom/kiadvanyh/kiadvanyh_body/csinaljukjol/szam07.htm

 

 

RoyalKert.hu
Barta István
Gép üzletágvezető
06 20/597-2397
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Tagságok:
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»
Legfrissebb hírek:
Újdonságok:
Érdekességek:
EU Pályázat