Márciusi teendők a kertben - Rózsák metszése
2018. március 21.
sargabokororzsa1.jpg,

Kert és park

Kert és park

Kert és park

Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

A nyári hosszan tartó és dús virágpompa érdekében a cserjék közül különös figyelmet kell fordítanunk a rózsák metszésére.

A rózsákat évente kétszer kell metszeni, először kora tavasszal, másodszor pedig a virágzás alatt. A kora tavaszi metszés február végére - március elejére essen, ennél később ne metszünk, mivel azzal már sok duzzadt rügyet távolítanánk el. 

A fagyvédelem céljából tél elején földdel vagy mulccsal felkupacolt bokrokat bontsuk ki, és földtányér készítésével biztosítsuk, hogy a csapadék a gyökérzethez jusson. A száraz ágakat, és az esetlegesen lisztharmattal fertőzött hajtásrészeket még a metszés előtt távolítsuk el.

A bokorrózsák (floribunda, polianta, tea rózsák) nagy gondossággal történő metszést igényelnek. Először a bokor vesszőinek ritkítását kell elvégezni, a keresztben álló és befelé növő vesszők eltávolításával. Ezt követően végezzük el a metszést: a tőből kihajtó, ún. sima vesszőket 6-8, a gyengébbeket 2-3 rügyre vágjuk vissza. A metszésnél egyeljünk arra, hogy a vesszők legfelső rügyei kifelé álljanak, mert a hajtások csak így tudnak akadálytalanul növekedni és virágozni.

A futórózsákat, rózsalugasokat is szabadítsuk meg a száraz, elöregedett karoktól, a megmaradókon pedig hagyjunk 15-20 cm-enként egy rövidre metszett csapot, amiből a virágot viselő hajtás tör majd elő. A termetes, nagy bokrokat képező parkrózsák nem igényelnek metszést, csupán ritkítást. Célszerű a tavaszi metszések során a vadhajtásokat tőből eltávolítani.

« vissza
RoyalKert.hu

Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink: