Gyepszőnyeg kontra magvetés
2018. március 21.
029.1.jpg, Gyepszőnyeg telepítés
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Gyepszőnyeg telepítés
Kert és park
Füvesítés fűmag vetéssel
Kert és park
Füvesítés fűmag vetéssel
Kert és park
Füvesítés fűmag vetéssel
Kert és park
Füvesítés fűmag vetéssel
Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

Ki ne szeretne gyönyörű, ápolt gyepet a kertjébe, és sok-sok éven át élvezni a „fűszőnyeget”?

De vajon tudjuk-e, milyen zöld út vezet a sikerhez?

A gyeptelepítésnél két módszer közül választhatunk. Az egyik a jól ismert és általánosan elterjedt magvetés, a másik az egyre nagyobb teret nyerő gyepszőnyeges telepítés. De ne gondoljuk, hogy csak ebben az egy dologban kell döntenünk, ha füvesítünk! Sorra vesszük a legfontosabb szempontokat, és segítünk abban, hogy úgy zöldelljen a kert, amilyennek elképzeltük.

Nézzük a tervezés szempontjait!

Milyen arányban? - Érdemes megfontolnunk, hogy telkünket milyen arányban osszuk meg a gyepes és a növényekkel borított területek között. Bár a gyep telepítése olcsóbb, de az éves rendszeres ápolási munkákkal mégis a fű kíván meg nagyobb költségráfordítást, és nem a növényágyak.

Mennyit? - Csak annyi füvet telepítsünk, amennyire funkcionálisan és esztétikailag, a térhatás érdekében szükségünk van. A gyep, bár egész évben szép zöld, mégis csak „két dimenzió”. A virágok és cserjék sokkal több színt, formát, illatot visznek kertünkbe, bár a kivitelezésnél többe kerülnek.

Hová? - Gondoljuk át, hogy a kert mely részeire szeretnénk gyepet. Ha a kertben kutya is lesz, célszerű a várható közlekedési útvonalait tiszteletben tartani, bár a nagyobb testű kutyák gondot okozhatnak, még rendszeres fűápolás ellenére is.

Mire, hogyan? - A méretek és a formák mellett vegyük át azt is, hogy mire, hogyan kívánjuk használni a gyepet. Ha erősebb igénybevételre, mondjuk sportoláshoz, a gyermekek játékához adunk teret, akkor taposástűrő, sport fajtakeveréket válasszunk. Viszont nem árt tudni, hogy ezek a keverékek gyorsabb növekedésűek, azaz több nyírást igényelnek, ezzel együtt nagyobb a tápanyagigényük is, valamint vastagabb, durvább levelűek. A pázsitkeverékek finomak, selymesek, vékonyszálú, lassúbb növekedésű fajtákból állnak, így kevesebb nyírást igényelnek, és mezítláb igazi élményt nyújtanak.
Mennyibe kerül az öntözőrendszer - A gyepfelületek öntözésére használt kiemelkedő szórófejes öntözőrendszer kiépítési ára négyzetméterre vetítve többszöre a növényágyak csepegtetőcsöves rendszerének - ezért is célszerű átgondolni a füvesíteni kívánt terület méretét.
 

Amit a gyepszőnyegezésről tudni illik

Gyepszőnyeg előállításával hazánkban négy-öt cég foglalkozik. A kész gyepet speciálisan erre a célra használt területeken, gyepszőnyegtermesztő telepeken állítják elő. A gépi, precíziós vetés után másfél-két év alatt intenzív, szakszerű ápolással állítják elő az általában 2,5 méter hosszú, 40 centiméter széles, speciális géppel felszedett, majd felgöngyölt négyzetméteres tekercseket. A tekercsnek teljesen tömöttnek, egyöntetűnek és gyommentesnek kell lennie.

A tekercsek lerakhatók egész évben, a téli fagyos hónapok kivételével, viszont minden esetben biztosítanunk kell a megfelelő mennyiségű öntözővizet. A mai, korszerű kertápolásban az öntözést célszerű a föld alá telepített, a talajból a víznyomás hatására kiemelkedő, automatizálható rendszerrel megoldani. Mivel a telepítés, majd a fenntartás, ápolás során súlyos károkat okozhat a gyepben a nem megfelelő mennyiségű és egyenetlen öntözés, ezen nem szabad spórolni.

Telepítés előtt a területet gondosan elő kell készíteni. Új és újratelepítésnél is érdemes vegyszeres gyomirtást végezni, hogy az évelő gyomok később se okozzanak gondot. A terepszintek nagyjábóli kialakítása után az öntözőrendszer kiépítése következzen, majd a végleges szintek kialakítása, egyidőben a „magágy” előkészítésével. Mivel a gyepszőnyeg 2-4 centiméter vastag, ezért a szinteket mélyebben kell kialakítani, hogy a gyep ne kerüljön magasabbra a burkolatoknál. Ha telkünkön gyakori vendég a vakondok, a gyeptekercsek lerakása előtt terítsünk le vakondhálót. A tekercseket kötésben, szorosan egymás mellé kell lefektetni, majd a végén hengerezni.

A gyepszőnyegezés gyors és látványos, a kezdeti nagydózisú öntözés után, 7-14 nap elteltével használatba is vehetjük. A tekercsek csíkjai az első néhány nyírás után eltűnnek.
A gyepszőnyeg előnyei közé sorolható, hogy a kész tekercsek megvásárlásával megspórolhatjuk azt a sok figyelmet és gondoskodást, amit egy magvetésnek meg kell adni, hogy szép gyeppé váljon. Nem kell küzdenünk a gyomokkal, foltokkal, mert ezt a termesztőtelepeken a szakemberek már elvégezték helyettünk.

A legnagyobb „hátránya” is ebből adódik: a gondoskodást meg kell fizetnünk. Hátrányként talán még egy dolgot említhetünk: el kell fogadnunk a termesztők által kínált fajtaösszetételű keverékeket, és ha speciális igényünk van - például extra finom levelű pázsitot szeretnénk -, akkor nem biztos, hogy megtaláljuk a megfelelő kész gyepet

Amit a magvetésről tudni illik

A magkeverék kiválasztása talán a legfontosabb a gyep minőségét befolyásoló tényezők közül. Ez az a dolog, amit ha elrontunk, már csak az újratelepítéssel korrigálhatunk. A jó minőségű vetőmag az alapja mindennek: ez határozza meg a gyep taposástűrését, selymességét, növekedési erélyét, tápanyagigényét, a betegségekkel szembeni ellenálló képességét, vízigényét és az egyéb ápolási igényeket.

Vetésnél érdemes betartani az előállító által javasolt négyzetméterenként kiszórandó magmennyiséget. A keverék négy-hatfajta magot tartalmaz eltérő arányban, típustól függően. A fajták a csírázási idő alapján két csoportra oszthatók: gyorsan, 4-14 nap alatt csírázók (ilyen az angolperje), és vannak az elhúzódó, 14-60 napos csírázási idejű fajták (csenkeszek, rétiperje, tippanok). Ezek az angolperje között, annak „védelmében” kelnek ki.

Gyakori hiba, hogy a gyorsabb és látványosabb eredmény érdekében több magot szórunk ki, mint kellene. Ebben az esetben olyan sűrű lesz a gyorsan kikelő angolperje-állomány, hogy nem marad hely a pázsit selymességét és tömöttségét adó, finom szálú fajtáknak. Bár rövid távon így szebb a fű, hosszú távon viszont csökkent értékű, gyengébb minőségű gyepet kapunk az értékes, terjedő tövű, vagy tarackoló szárú fajták hiánya miatt.

A vetés talajelőkészítése megegyezik a gyepszőnyegezésnél leírtakkal. A fellazított, elegyengetett talajt vissza kell tömöríteni, úgy, hogy ne süllyedjünk fél centinél mélyebbre a földbe. Tömörítés után lazítsuk fel a talaj felső két centiméterét, ebbe a magágyba gereblyézzük be a magokat és a csírázást segítő startertrágyát, majd hengerezéssel zárjuk le a magágyat. A magágyat az első öntözést követően folyamatosan nedvesen kell tartani, a kiszáradás a csírák pusztulását okozza.

A magvetés ideális ideje a kora tavasz és a kora őszi hetek, ugyanis ilyenkor okoznak a legkevesebb gondot a kelő csírákkal konkuráló gyomok, amelyek ellen a gyep 4-6-hetes kora után vegyszerekkel eredményesen védekezhetünk.

Ha bizonytalan, hogy melyik megoldást válassza, kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén, vagy lépjen velünk kapcsolatba ITT.

Forrás: amiotthonunk.hu

« vissza
RoyalKert.hu

Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink: