Etessük a madarakat!
2018. november 20.
pinty.jpg, Kardinális pinty hím
Kardinális pinty hím
Kert és park
Harkály tojó
Kert és park
Cinege
Kert és park
Vörösbegy
Kert és park
Madáretető házilag
Kert és park
Madáretető házilag
Kert és park
Madáretető házilag
Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

Jön a tél, a hideg. A kertbarátok bizonyára nem feledkeznek meg a madarakról, akiket télen etetni kell, akiknek menedéket kell nyújtani a fagy, a ragadozók ellen.

A természet majd gondoskodik róluk -gondolják sokan. Ám a valóság rácáfol erre. Az őszi kerttisztítással számos olyan dolog is "lapátra" kerül, amely a madaraknak és más élőlényeknek is életmentő lehet a téli időszakban.

Egyes madarak gyümölcsökkel, magvakkal, mások rovarokkal, vagy gerinctelen állatokkal, illetve kisebb rágcsálókkal táplálkoznak. Télen kevés a táplálék, és a megszerzésére fordítható idő is rövidebb. A kisállatok többnyire téli álmot alszanak, a rovarok egy része elpusztul a vegetációs időszak végére. A magvak csonttá fagynak a hidegben, a gyümölcsök elenyésznek. A hosszú, dermesztő éjszakákon megfagyhatnak a madarak. Mindebből kiderül, hogy ezt az időszakot a legnehezebb átvészelniük. Ekkor léphet közbe az ember. Ha téli menedéket készítünk a madaraknak, olyan növényeket ültessünk a kertünkbe, amelyek élelmet és búvóhelyet biztosítanak. A fekete napraforgómagvak sok madarat - a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, a harkályt is életben tartják. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek legkedveltebb téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az elhelyezésnél vigyázzunk arra, hogy a madarak ne váljanak könnyen macskák prédájává. A lehető legszárazabb helyekre kerüljön az eledel. Az etetőt rendszeresen tisztítsuk és lehetőleg ne készítsünk furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót!

Ha egyszer már belekezdtünk a madarak etetésébe, felelősséggel tartozunk irántuk. Nem szabad még néhány napra sem téli eleség nélkül hagynunk őket, mivel ha már odaszoktak etetőnkhöz, jórészt onnan is szerzik be táplálékukat. Ha az éléskamrájuk pár napra üresen marad, a táplálékra várakozó madarak könnyen belepusztulhatnak feledékenységünkbe. Amikor ősszel kertünket rendezzük, hagyjunk a földön virágmagvakat, néhány gyümölcsöt, bogyót, diót. Így a téli napokon is gazdag marad környezetünk madárvilága. Készítsünk házilag madáretetőt! Forrás: www.kertpont.hu

« vissza
RoyalKert.hu

Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink: