Az automata öntözőrendszerek számtalan kisebb-nagyobb alkatrészből épülnek fel. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a főbb tartozékokat. Cégünk a legnagyobb alkatrész-gyártók (Toro, RainBird, Hunter) kiváló minőséget képviselő termékeivel dolgozik.


Szórófejek

A szórófejek elsősorban gyepes felületeken biztosítják a víz kijuttatását. Maga a szórófej a terület talajába ásva rejtetten található. Mikor a vezérlőautomatika jelt ad (vagy kinyitják a csapot), megindul a víz áramlása a csővezetéken, a szórófejhez érkező víz nyomására a szórófej kiemelkedő része a talaj felszíne felé emelkedik és beöntözi a területet. Ezután ismét visszahúzódik a talajba, így nem zavarja sem esztétikailag sem funkcionálisan a területhasználatot.

Bővebben a szórófejekről

A kertekben használatos szórófejeknek több csoportja van:

A spray típusú szórófejeket kisebb gyepfelületek, keskeny sávok, virágágyások öntözésére használhatjuk. Ezek öntözési sugara 1 - 5 m. A vízsugarat igen finoman porlasztják, így jól használhatók olyan egynyári növények öntözésére is, amelyek a nagyméretű vízcseppeket nehezen tűrik (pl.: büdöske - Tagetes, vagy kékbojtocska - Ageratum). Változatos kiemelkedési magasságuk és sokféle fúvókájuk révén az erősen tagolt területeken is jól alkalmazhatók. Igen egyszerű felépítésű szórófejek, forgó, kopó alkatrészük nincs, így beállításuk egyszerű és meghibásodásuk is ritka. A fúvókából kiáramló víz a területet a beállított szögben egyszerre öntözi.

06_1_spray.jpg, spray típusú szórófejek
spray típusú szórófejek
spray típusú szórófejek
Szórófejek

A rotoros szórófejek már nagyobb területek, és főleg kiterjedt gyepfelületek öntözésére alkalmasak. Általában egy vízsugárral öntöznek, melyet az öntözési területen forgatnak, legyen az teljes kör, vagy csak egy körcikk (pl.: 180°). A vízsugár mozgását a forgó részbe épített hajtómű biztosítja. Állítható típusaikkal könnyen igazodhatunk a kert alakjához. Mivel alacsony intenzitású szórófejek (percenkénti vízkibocsátásuk kisebb), jól használhatók gyeppel, vagy talajtakaró növényekkel borított rézsűk öntözésére is.

06_2_rotoros.jpg, rotoros szórófejek
rotoros szórófejek
rotoros szórófejek
Szórófejek

A rotoros szórófejeknek három fő típusa használatos:

  1. Kis teljesítményű rotoros fejek:
    Kertek öntözésére, 4 -10 m-es öntözési sugárral. Közterületi alkalmazásra nem minden típusuk alkalmas, mivel sok köztük a sérülékeny szerkezetű.
  2. Közepes teljesítményű rotoros szórófejek:
    Kertek és parkok öntözésére, 6 – 15 m-es öntözési sugárral, a legáltalánosabban használható szórófejek. Közterületi alkalmazáshoz erősített és „vandál biztos” kivitelűek alkalmazhatók.
  3. Nagy teljesítményű rotoros szórófejek:
    Sportpályákra fejlesztett típusok, ahol a játéktérben nem lehet korlátlan számú szórófejet elhelyezni. Öntözési sugaruk 14 -33 m.

Mikro-öntöző rendszerek

Ha a kertben van sziklakert, fűszerkert, kisebb virágágyás, dézsás növények, balkonládák, akkor legcélszerűbb megoldás a mikro-öntözőrendszerek kiépítése. Ezek a kis szórófejek a vizet egészen apró cseppekre bontják és igény szerint közvetlenül a növények tövéhez juttatják. Könnyen beállíthatók egyes növények eltérő, sokszor különleges vízigényéhez is.

05_4_mikro1.jpg,

Mikro-öntöző rendszerek
05_5_mikro2.jpg,

Mikro-öntöző rendszerek
Bővebben a mikro-öntözőkről

Kertünkben gyakran találkozhatunk egyedi vízigényű növényekkel, illetve olyan kis területekkel, amelyeknek öntözését a kiemelkedő szórófejekkel nem lehet megoldani. Ezen területek öntözésére használunk mikro-öntözőrendszereket.

A pálcára vagy spray szórófejbe hajtott mikro-öntöző fúvókák igen kicsi területeket öntöznek, és szükség szerint csak a növény tövét, vagy annak közvetlen közelét nedvesítik.

Sziklakertek vízigénye erősen eltér a kert többi részétől, azonban gyakori probléma, hogy ezen belül is különböző vízigényű növényeket ültetnek. Ha ilyen helyekre mikro-szórófejeket helyezünk, szinte minden növénynek vagy növénycsoportnak külön öntözést tudunk biztosítani.

Mint azt már a spray fejeknél is említettük, több növény is érzékeny a levelét ért nedvességre, vagy a nagy öntözési intenzitásra. Ám ha ezeknek a növényeknek a tövébe mikro-szórófejeket helyezünk, elkerülhetjük a növények gombás betegségeit, illetve a vízintenzitás okozta mechanikai károkat.

Fűszerkertekben a mikro-öntözőrendszerek nem csak a nedvesség utánpótlásáról gondoskodnak, hanem segítik a növényekben megtalálható illóolajok képződését, és a kertet körüllengő illatanyagok terjedését is.

Ma még kevésbé terjedt el, de egyre inkább teret hódít a balkon- és dézsás növények öntözése, amelyet szintén mikro-öntözéssel oldhatunk meg.


Csepegtető rendszerek

Cserjefelületek, sövények, konyhakertek, nagyobb virágágyások öntözését általában csepegtetőrendszerekkel oldhatjuk meg. Mivel a csepegtető csőhálózat a talajfelszín felett húzódik, házőrző kedvenceink, kutyáink könnyen megrághatják ezeket a csöveket. Ezért kutya tulajdonosoknak célszerűbb szórófejes, vagy felszín alatti mikro-szórófejes megoldást választani. A csepegtető cső egy-két igen drága típustól eltekintve, csak a talaj felszínén vezethető, mert könnyen eltömődik. Amennyiben takarni akarjuk a csőhálózatot, dekorációs fakérget használjunk.

05_2_csepegteto1.jpg,

Csepegtető öntözés
05_3_csepegteto2.jpg,

Csepegtető öntözés
Bővebben a csepegtető rendszerekről

A csepegtető elemek, melyek a csepegtető rendszerek alkotó elemei, a vizet apró cseppekre bontva juttatják ki. A csepegtető rendszer kiépítése alacsony költségkeretből megoldható, a működtetése pedig igen gazdaságos. Leggyakrabban cserjefelületek és sövények öntözésére használjuk őket, mivel a helyesen megválasztott csepegtetőcső egyenletes vízellátást biztosít a teljes növényfelületen. Tuja sövények öntözésére a csepegtetőrendszer szinte az egyetlen célszerű megoldás, mivel a tuják pikkelylevelei a felületüket rendszeresen érő öntözővíz hatására könnyen vízkövesednek és gombásodnak, amely a levélzet barnulását okozhatja.

A konyhakertet és zöldségeskertet szintén csepegtető rendszerrel öntözzük, mivel a növények java része (uborka, paprika, tökfélék, stb.) nem bírja a felülről érkező nedvességet. A csepegtető csőhálózat igen mobilis, a leszúró-tüskéket a talajból kivéve egy mozdulattal arrébb helyezhető. Ezáltal kiválóan alkalmazható olyan helyeken, ahol a talajt gyakran műveljük és a szezononként új növények magjaival vetjük be.

A csepegtető rendszert - alacsony kivitelezési költségei miatt - nagyobb virágágyásokban is gyakran alkalmazzák.


Vezérlő automatikák

Az öntözőrendszer megfelelő időben és módon történő működését a vezérlő automatika biztosítja. Az öntözőrendszer legfőbb előnyei és működtetési könnyebbsége csak automatikus működés esetén érvényesül. A vezérlők kapcsolják be és ki az öntözést, gondoskodnak a mindennapos öntözésről, még szabadság alatt is.

Vezérlő automatikák
Bővebben a vezérlő automatikákról

A víztakarékosság követelményeit, valamint a növények élettani jellemzőit figyelembe véve az öntözésre a hajnali órák a legideálisabbak. De ki az, aki minden éjszaka felkel hajnali 2 órakor és gondos sorrendben elindítja a szórófejeket, közben felügyeli az időjárást és a szivattyút? Mindezt az év bármely napján.
Ezeket a követelményeket teljesítik a vezérlő automatikák. Az automatikák relatív drága szerkezetek, de az általuk vezérelt rendszerekben áruk gyorsan megtérül, különösen ivóvíz hálózatról történő öntözés esetén.

A vezérlő automatikák időalapon működő programkapcsolók. Megadható bennük, hogy milyen napokon, hányszor, milyen mennyiségű öntözővízzel kíván öntözni. Számos típusuk más és más különleges szolgáltatást kínál. Vannak a mai kor kihívásainak jobban megfelelő, kevesebb ellenőrzést igénylő, biztosíték nélküli, önellenőrző vezérlők. Megtalálhatjuk a szivattyúk működtetésére alkalmas típusokat épp úgy, mint a programhibákat és a kezelői gondatlanságokat kiküszöbölő típusokat egyaránt.
A vezérlőket épületen belül kívánatos felszerelni (pl. garázsban), de ha ez sehogyan sem teljesíthető, vannak kültéri vezérlők is.

A házi kertekbe kisebb teljesítményű, 4 – 12 zónás típusokat, míg közterületekre ipari 12 – 48 zónás típusokat választhatunk.
A legtöbb elektronika 220 V-os, de egyre több az elemes vezérlő is.


Érzékelők

A vezérlő automatikák programját az uralkodó időjárási viszonyokkal az érzékelők hangolják össze. Alapvető típusaik az esőérzékelők, melyek a természetes csapadékot figyelik. Ezen kívül beépíthetők a szél-, fagy-, talajnedvesség- és áramlásérzékelők is.

Bővebben az érzékelőkről

A vezérlő automatika esőérzékelő beépítése nélkül minden esetben elindítja az öntözést, még akkor is, ha előzőleg esetleg elegendő mennyiségű csapadék hullott. Ebben az esetben tehát feleslegesen öntözünk, amely egyrészt felesleges költségeket okoz, másrészt a túlzott mennyiségű nedvesség a növényeket és a gyepfelületet is károsíthatja. Ennek kiküszöbölésére a vezérlő automatikák mellé mindig szerelünk esőérzékelőt. Ezek az egyszerű és olcsó szerkezetek mérik a lehullott csapadék mennyiségét, és amennyiben elér egy előre beállított értéket, letiltják az öntözéseket. A csapadékhoz hasonlatosan figyelik a napsütés, szél és páratartalmi viszonyokat, amelyek a talajokat is szárítják, és amennyiben a terület nedvessége a beállított érték alá csökken, újra engedélyezik az öntözést.

Domboldalakon, nyílt területeken gyakori probléma, hogy az esetenként feltámadó erős szél a szórófejek által kijuttatott öntözővizet elfújja, így nem csak a növények nem kapnak megfelelő mennyiségű, vagy egyenletes csapadékot, hanem adott esetben kárt is okozhat. Gondoljunk csak a teraszra, lakásba, ablaküvegre fújt vízre. Ezen kívül jelentős mennyiségű öntözővíz megy kárba. Ezeket a problémákat küszöböli ki a szélérzékelő.

A legtöbb növény zöld lombja károsodik, ha víz fagy rá. Pedig ez a májusi – fagyos szentekkor -, kora tavaszi, vagy októberi éjszakai öntözésekkor előfordulhat. Ilyenkor gátolja meg a fagyérzékelő az öntözést. Nagy segítséget nyújthat akkor is, ha nem magunk végezzük az öntözőrendszer téliesítését, és a szerelő egy kicsit később tud csak kiérni, az első talaj menti fagyoknál. A rendszer ilyenkor még nem károsodik, de a növények igen.


Mágnes-szelepek

A kertünkben található szórófejeket a vízkijuttatás, a terület adottságai, a rendelkezésre álló vízmennyiség és nyomás szerint együtt működő csoportokra, úgynevezett zónákra (öntözési körökre) osztjuk. Minden egyes öntözési kör végén található egy mágnes-szelep. A vezérlőtől kapott jel (kisfeszültség: 24 V AC) hatására ezek a szelepek nyitják, illetve zárják az egyes zónákban a víz útját, és gondoskodnak az öntözésről.

06_3_magnesszelep.jpg, Mágnes-szelepek
Mágnes-szelepek
Mágnes-szelepek
Bővebben a mágnesszelepekről

A mágnes-szelepek nyitják illetve zárják a víz útját az öntözőrendszerben. Ezek az öntözőrendszer legérzékenyebb alkatrészei. Bennük tűszelep, megkerülő járat, membrán és más egyéb igen érzékeny alkatrész található. Hibás működésükkor nem zárnak le, a víz folyik a területen és hatalmas károkat okozhat! Mindezekből adódóan a jó szelepválasztás és a rendszeres (legalább évenkénti karbantartás) karbantartás rendkívül fontos.


Csövek és kötőelemeik

A víz a vízforrástól a szelepeken át a szórófejekig a talajba fektetett csöveken halad. Ma már kizárólag KPE (kemény falú polietilén) csöveket használunk az alap csőhálózat kivitelezésekor. Ezek rugalmas, tartós és jó nyomásálló csövek, nincs korróziójuk és nem igényelnek kezelést. Speciális, de minden gépészeti boltban beszerezhető kötőelemekkel csatlakoznak. Ezen kívül a szórófejek bekötésénél, a csepegtető és mikro-öntözőrendszereknél egyéb polietilén csővezetékeket is alkalmazhatunk.

06_4_kpe.jpg, Csövek és kötőelemeik
Csövek és kötőelemeik
Csövek és kötőelemeik

Tartozékok

Az automata öntözőrendszerek számos egyéb alkatrészből állnak. Vannak köztük feltétlenül szükséges anyagok, mint pl.: szűrők, elektromos kábelek, nyomáscsökkentők, stb. Rendszerünket számos egyéb extrával is felszerelhetjük, mint például a tápoldat-adagolók, a szivattyúk, vagy a mini meteorológiai állomás.

RoyalKert.hu

Nagyajtay Zsuzsanna
Kertészeti előkészítő mérnök
06 20/485-7646
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
Legfrissebb hírek:
EU Pályázat