Tervezés és kivitelezés

Egy közösségi tér megvalósításának két leglényegesebb fázisa

Egy közösségi tér megvalósításának két legfontosabb szakasza a tervezés, majd az azt követő kivitelezés. Ha ez a két dolog egy kézben koncentrálódik, az a vállalkozónak és megbízójának is csak előnyére válhat. Erre gyakran nincs lehetőség, de a megoldás a legtöbb esetben ott van a kezünkben

Hogyan tervezz látványosan és ötletesen úgy, hogy a kivitelezés során költséghatékony mégis konstruktív terek valósuljanak meg? Hogyan tedd elérhetővé a megrendelő számára álmai megvalósulását?

Aki tervez annak tudnia kell, hogy az elképzelés, amit papírra vet mennyibe fog kerülni és hogyan kivitelezhető. Ha a tervező nincs tisztában az építő- és nyersanyag árakkal, munkadíjakkal, illetve a modern építőipari megoldásokkal, úgy nem lesz képes reális tervezői költségbecslés elkészítésére. Ebben az esetben a megbízó csak akkor fog szembesülni az építés valós költségeivel, amikor konkrét árajánlatot kér a kivitelezőktől. Ez a forgatókönyv sokszor vezet ahhoz, hogy az építtetőnek nincs elegendő forrása a megvalósításhoz, ami a kivitelezés elhalasztását vagy éppen meghiúsulását eredményezheti.

Mindezekből következik, hogy a leghatékonyabb megoldás az, ha a tervező a projekt azon szereplője (is), aki előkészíti, felügyeli és végig is kíséri a kivitelezés folyamatát. Tervezőként célunk lehet, hogy ügyfeleink olyan partnerre találjanak bennünk, aki a kezüket fogva végig kíséri őket a projekt megvalósításának összes fázisán. Kiviteli tervek készítésekor igyekszünk kivitelező csapatunk agyával gondolkozni és mindig szívesen fogadjuk építő szándékú kritikájukat a terveket illetően. Mi ezekből a visszajelzésekből rengeteget tanulunk, a megtanult leckéket pedig minden esetben ügyfeleink hasznára igyekszünk fordítani.

A sorozat következő részeiben jó és kevésbé jó példákat igyekszünk bemutatni egy-egy konkrét tervből, illetve tippeket adunk tervező kollégáknak, hogyan készítsék el a játszótér vagy fitnesz park kiviteli terveit és az ahhoz tartozó költségbecslést a kivitelezők szemszögéből praktikus módon.

Interatletika
Kramer & Co
MagicNets