Kertfenntartási feladatok februárban
2018. február 02.
metszes2.jpg, Cserjék sövények metszése már februárban
Cserjék sövények metszése már februárban
Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

Februárban - a fagyok elmúltával - elsősorban metszési teendőink adódnak a dísz-és haszonkertekben.

Cserjék ifjító metszése
A díszkertekben a túlburjánzott, sok évig elhanyagolt cserjék esetében ifjító metszésre van szükség. Az ifjítás során arra törekedjünk, hogy a fiatal, egy-két éves vesszők legyenek túlsúlyban a növényen. A cserje belsejében elhelyezkedő, idősebb, rossz irányban növő, fényhiány miatt felkopaszodott ágakat tőből távolítsuk el. A kora tavaszi ifjító metszés után a cserjén erőteljes hajtásnövekedés indul meg, így fél-egy év múlva sűrűbb ágrendszerű növényben gyönyörködhetünk.

 

Virágzó cserjék metszése
Virágzó cserjéink kora-tavaszi metszésének célja a növény erősebb hajtásnövekedésre, dúsabb virágzásra történő serkentése. Ügyeljünk arra, hogy februárban kizárólag a nyáron és ősszel virágzó cserjéinket (pl.: nyáriorgona, mályvacserje, pimpó) metsszük meg, mivel ezeknél a fajoknál a virágzásig elegendő idő áll rendelkezésre új hajtások és azokon nagyszámú virágrügyek kifejlődésére. A tél végén, tavasszal virágzó cserjék (pl.: téli jázmin, aranycserje, japánbirs) metszését az elvirágzást követő időszakra időzítsük. A tavaszi metszéssel ugyanis számos virágrügyet távolítanánk el, és ez szegényesebb virágzáshoz vezetne.

Sövények metszése
Hozzákezdhetünk a lombhullató sövények metszéséhez is, de számolnunk kell azzal, hogy hideg időben a vesszők sokkal törékenyebbek. A nyírott sövénynek ültetett növények (pl.: fagyal, gyertyán, mezei juhar) jól tűrik az erőteljes visszavágást.

A legtöbb díszfa rendszeres metszést ugyan nem igényel, de a felkopaszodott, egymást keresztező ágrészeket, a virág- és termés maradványokat távolítsuk el. Most van az ideje a túl magasra, és terebélyesre nőtt fák ifjító metszésének is. A vastagabb ágak eltávolításakor – a hegszövet képződés elősegítése érdekében – a nagyméretű, nyílt metszlapokat speciális sebkezelő anyaggal (Fabalzsam, Fagél, Fadoktor) kezeljük.

« vissza
RoyalKert.hu
Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»