Szűrés:   Kert és Park Öntözés Játszótér Köztéri eszközök Gépek
2017. április 18.

Sokszor merül fel igényként kertépítéseink kapcsán, hogy a kerttulajdonosok vegyszermentes kertet szeretnének kialakítani. Ebben a sokféle természetes alapanyagú kondicionálókon és permetszereken túl, a környezetünkben található élőlényeket is segítségül hívhatjuk.

A téli madáretetéssel a kertünkben szoktatott cinkék, verebek, vörösbegyek, stb. most hálálják meg, amikor a kertünkben a kártevők tucatjait fogyasztják el napról napra.

A különféle méheknek a megporzáson kívül a növényvédelemben is fontos szerepük van, az atkák, tetvek százait falják fel már lárvakoruktól fogva. A méhek száma világszerte egyre csökken a növényvédőszereknek, a klímaváltozásnak és a monokultúrás szántóföldi termesztésnek köszönhetően.

bővebben »

2017. április 18.

Az egynyári növények minden nap igényelnek öntözést. Fajtól függően hetente-kéthetente gondoskodjunk a növények tápoldatozásáról is. Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el, hogy a növény új virágok növesztésére és ne a termésérlelésre fordítsa energiáit. A virágágyásból a hetente távolítsuk el az esetlegesen megjelenő gyomnövényeket, mivel nagyszámú jelenlétük esetén igen sok tápanyagot és vizet vonnak el az egynyári növényeinktől.

bővebben »

2017. április 18.

Májusban lehet a legnagyobb választékban egynyári virágpalántákat és balkonnövényeket vásárolni a kertészeti árudákban, azonban ültetésükkor ne feledkezzünk meg arról, hogy Orbán nap (május 25.) a késő tavaszi fagyok utolsó időpontja, így a palánták kiültetését célszerű május végére időzíteni.

 

bővebben »

2017. április 18.

Amikor egy szép gyepről van szó, elsőre biztosan gyepszőnyegre gondolunk, ha pedig mégsem, akkor alighanem a legendás angol gyepre. Természetesen az angol gyep titka a különleges éghajlat, a gyepszőnyegé pedig a különleges gondoskodás. Ettől eltekintve valószínűleg mindkettő fűmagként kezdte az életét. A növény pedig, amit mi gyepnövényként vagy fűként tisztelünk, közeli rokonságban áll a búzával, de akár a minket annyira bosszantó tarackkal is.

Ahogyan a gyepünket alkotó fűmagvak, úgy a búza, a tarack, de még akár a bambusz is a pázsitfűfélék családjába tartozik. Az utóbbi természetesen káros hatással lenne a fűnyírónkra.  Ezek a növények ugyanazon alcsaládba is tartoznak, a perjefélék alcsaládját szélesítik. Ahogyan ezeknek, a pázsitfűféléknek is eltérő tulajdonságai vannak. Ugyanúgy, a kertünk gyepjét alkotó fűtakaró is eltérő tulajdonságú fűfajokból áll. Némelyik fűfaj gyorsan csírázik, némelyik lassabban. Van amelyiknek tarackosodik a gyökere, van olyan ami a taposást jól tűri. Vannak fajok amik az árnyékot jobban viselik.

Ezek a fajok a természetben is különböző társulásokban fordulnak elő és a bolti fűmagkeverékekben is. A legtöbb fűmagkeverékben  ugyanaz a 3-4 faj vagy alfaj található meg, ezek azonban eltérő arányban.

A fajok aránya leggyakrabban attól függ, milyen célra szeretnénk használni a fűmagkeveréket. Házi kertekben a leggyakrabban használt fűmagkeverék a Sport fűmagkeverék. Hiszen nem árt ha a gyepünk nem csak szép, de a mindennapi használatot is jól bírja.

Míg a dobozok, zsákok hátoldalán, címkéjén az összetétel igen hasonló, addig az árcédulák igen eltérőek lehetnek.
Néhány erre szakosodott cég tovább nemesítette ezeket a fajokat, ezzel javítva bizonyos tulajdonságaikat.

 

bővebben »

2017. április 18.

Kertünkben a kora tavaszi hagymás növények már elvirágoznak, további gondozásukkal a következő évi gazdag virágzást segíthetjük elő. A tulipán, a nárcisz és a jácint virágokból fejlődő terméskezdeményeit vágjuk le, hogy a növényeink minden energiájukat a hagyma növekedésére fordítsák. A leveleket csak a hónap végén, vagy júniusban vágjuk vissza, amikor már élénkzöld színüket elveszítik. Ekkor már minden tápanyag a hagymában raktározódott, és a növények megkezdik nyári pihenésüket.

 

bővebben »

2017. április 18.

Ki ne szeretne gyönyörű, ápolt gyepet a kertjébe, és sok-sok éven át élvezni a „fűszőnyeget”?

De vajon tudjuk-e, milyen zöld út vezet a sikerhez?

A gyeptelepítésnél két módszer közül választhatunk. Az egyik a jól ismert és általánosan elterjedt magvetés, a másik az egyre nagyobb teret nyerő gyepszőnyeges telepítés. De ne gondoljuk, hogy csak ebben az egy dologban kell döntenünk, ha füvesítünk! Sorra vesszük a legfontosabb szempontokat, és segítünk abban, hogy úgy zöldelljen a kert, amilyennek elképzeltük.

Nézzük a tervezés szempontjait!

Milyen arányban? - Érdemes megfontolnunk, hogy telkünket milyen arányban osszuk meg a gyepes és a növényekkel borított területek között. Bár a gyep telepítése olcsóbb, de az éves rendszeres ápolási munkákkal mégis a fű kíván meg nagyobb költségráfordítást, és nem a növényágyak.

Mennyit? - Csak annyi füvet telepítsünk, amennyire funkcionálisan és esztétikailag, a térhatás érdekében szükségünk van. A gyep, bár egész évben szép zöld, mégis csak „két dimenzió”. A virágok és cserjék sokkal több színt, formát, illatot visznek kertünkbe, bár a kivitelezésnél többe kerülnek.

Hová? - Gondoljuk át, hogy a kert mely részeire szeretnénk gyepet. Ha a kertben kutya is lesz, célszerű a várható közlekedési útvonalait tiszteletben tartani, bár a nagyobb testű kutyák gondot okozhatnak, még rendszeres fűápolás ellenére is.

Mire, hogyan? - A méretek és a formák mellett vegyük át azt is, hogy mire, hogyan kívánjuk használni a gyepet. Ha erősebb igénybevételre, mondjuk sportoláshoz, a gyermekek játékához adunk teret, akkor taposástűrő, sport fajtakeveréket válasszunk. Viszont nem árt tudni, hogy ezek a keverékek gyorsabb növekedésűek, azaz több nyírást igényelnek, ezzel együtt nagyobb a tápanyagigényük is, valamint vastagabb, durvább levelűek. A pázsitkeverékek finomak, selymesek, vékonyszálú, lassúbb növekedésű fajtákból állnak, így kevesebb nyírást igényelnek, és mezítláb igazi élményt nyújtanak.
Mennyibe kerül az öntözőrendszer - A gyepfelületek öntözésére használt kiemelkedő szórófejes öntözőrendszer kiépítési ára négyzetméterre vetítve többszöre a növényágyak csepegtetőcsöves rendszerének - ezért is célszerű átgondolni a füvesíteni kívánt terület méretét.
 

bővebben »

2016. május 31.

Természetesnek tekintjük azt, hogy tiszta levegőt lélegezhetünk be. Ezt a növények, fák számunkra ingyenesen biztosítják. A természetes növényzet előtérbe helyezésével hihetetlen mértékű gazdasági, társadalmi haszonra tehetne szert minden település. Objektíven kimutatható, hogy 10-30%-kal gyorsabb azon betegek felépülése, akik napi kapcsolatban lehetnek bármilyen zöldfelülettel. Az ingatlanok ára 4-200%-kal felértékelődik, ha tartozik hozzájuk zöldfelület, vagy a közelben elérhető egy közhasználatú park. A téma jelentőségét és létjogosultságát, a sok természeti, társadalmi  katasztrófa segít felismerni. Hála a 2010 óta itthon is aktív mozgalomnak, a Green Citynek, egyre több útmutató, kézzel fogható jó tanács kerül a kezünkbe arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kellene  másképp gondolni, megvalósítani a zöldfelületgazdálkodásban, -tervezésben.

A Royal-Kert Kft. a kezdetek óta elkötelezett híve a minőségi, fenntartható szolgáltatásoknak és büszkék vagyunk arra, hogy egyre több alapelvet sikerül elsajátítanunk, alkalmaznunk a "Zöld Város" szemléletmódból. Több kollégánk megszerezte a Green City akkreditált címet, ezzel tovább erősítve cégünk elköteleződését a természet iránt.

Íme a lényeg, dióhéjban összefoglalva a Green City szavaival:

bővebben »

2016. március 05.

Kiskert, nagykert, hátsó udvar – nem a méret a lényeg. Az a legjobb kert, ahol az ember jól érzi magát minden időben. Ha van egy talpalatnyi zöld felület, amit megművelhetünk, az már a mi kertünk. És mindenkié, aki látja, használja, élvezi. Most költöztünk be? Évek óta parlagon hever? Túlnőtt rajtunk? Elgyomosodott? Ha elszántuk magunkat a változásra, akkor már csak tervezés, szervezés és számolás kell, mielőtt belevágnánk az ásót a földbe.

A tervezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. Előbb az ötletelés, aztán az ültetés, soha nem fordítva. Ha magunk végezzük a kivitelezést, akkor is jól jöhet a szaksegítség. A tervezésből ne hagyjuk ki a család többi tagját sem, nekik is biztosan vannak elképzeléseik, vad és praktikus ötleteik: hinta, ruhaszárító, kutyakennel, kosárpalánk, mesterséges szánkódomb, rózsalabirintus, zen kavicsmedence. Gyűjthetünk ötleteket könyvekből, az internetről, amit egy gyakorlott kertésszel vagy kerttervezővel átrostálhatunk és letisztázhatjuk megvalósítható koncepcióvá. Lássuk a dolgok menetét lépésről lépésre:
 

bővebben »

RoyalKert.hu
Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»